4 Mayıs 2016 Çarşamba

Maliyede Devrim Niteliğinde Yeni Çalışmalar

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NIN 2016 YILI PERFORMANS PROGRAMINDA AÇIKLANAN VE BİR KISMI 2016 YILI SONUNA KADAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK HEDEFLER

Maliyede devrim niteliğinde yeni çalışmalar var. Bunların çoğu çok önemli sonuçlar doğuracak çalışmalardır.

1- Yatırım İndirimi yeniden geliyor. Çok geç kalmış ama önemli bir düzenleme olacak ve umarım oranı yüksek olur.

2- Dördüncü dönem geçici vergi kalkıyor, geçici vergi üç dönem ödenecek, sonuncu kurumlar vergisi beyanı ile tamamlanacak.

3- Basit usule tabi gelir vergisi mükellefleri, kayıtlarını mesleki oda bünyesinde kurulan bürolar yerine kendileri tutabilecek.

4- Damga Vergisi Kanununda mükellefleri kayıt dışılığa sevk eden ve mükerrer vergilemeye yol açan düzenlemeler kaldırılıyor.

5- TBMM’ne gönderilen Gelir Ve Kurumlar Vergisi tek kanunda birleştirilerek düzenleniyor.

6- TBMM’ne sevk aşamasında olan Vergi Usul Kanunu Tasarısında mükellef aleyhine olan ve fiktif kazançlar oluşmasına yol açan değerleme hükümleri yeniden düzenleniyor.

7- Maliye, vergisini ödeyen mükellefi incelemek yerine ödemeyen mükellefi incelemeyi ağırlık verecek. Dolayısıyla zararlı şirketler öncelikle inceleniyor.

8- Vergi borçlarından dolayı mükelleflerin gayrimenkullerine haciz konulması işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

9- Vergi beyannameleri ile SGK bildirgeleri birleştiriliyor.

10- Belediyelerin almakta olduğu vergiler artırılıyor, ayrıca yeni vergiler geliyor. Belediyelere örneğin otel ve restoranlardan vergi alma hakkı geliyor.

11- Şehir rantları değerlendirilerek, Devletin ve belediyelerin bu rantlardan pay alması sağlanıyor. Bu değerleme sonucu emlak vergisinde artışlar olacak.

12- Kayıt dışı ekonominin GSYH oranı 5 puan düşürülecek. Bu nedenle mükelleflerin çoğu zaten sayısı 4 kat artan vergi müfettişleri ile karşılaşacak.

13- ATM’ lerden vergi ödeme imkânı getiriliyor.

14- TBMM’ne sevk edilen Gelir Vergisi Tasarısı ile parçalanan ve verimsiz kullanılan arazileri tarıma kazandırmak amacıyla tarımda büyük ölçekli işletmelerin kurulması teşvik ediliyor.

15- Yaygın ve yoğun denetimlerde 2015 yılında 837.550 mükellef denetlendi. 2016 yılında 2 milyon mükellefin denetlenmesi hedeflendi.

16- Halen 44.000 olan e-fatura ve 50.000 olan e-defter mükellef sayısının artırılması için hazırlıklar yapıldı. İlgili mevzuat yakında yayınlanacak.

17- Tarımda, çiftçiyi sanayide girdi olarak kullanılan zirai ürünleri ekmesi için teşvik edecek vergisel tedbirler uygulama konulacak.

18- Kadınların ve gençlerin istihdama katılmasına yönelik vergisel teşvikler getiriliyor. Nitekim bunun ilk uygulaması kendi işini kuran gençlere yönelik 3 yıl süreyle uygulanacak 75.000-TL’ye kadar gelir vergisi istisnası uygulaması yürürlüğe girdi.

19- Naylon fatura kullanımının ciddi şekilde üzerine gidilecek.

20- Kamunun kendi arasındaki bilgi paylaşımları artacak.


Hayrullah Doğan

Kaynak: http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/hayrullah/042/

0 yorum:

Yorum Gönder